Wees je bewust van je rol naar je dierbaren
Behandel je naasten even zorgvuldig als je klanten!

Erik Brakké geniet in zijn vrije tijd van diverse sporten, een goed glas wijn, een mooi pianoconcert en hij wandelt graag in de natuur. Je kunt hem wakker maken voor een dier in nood. Het allerliefst zit hij gezellig samen met zijn gezin voor het knapperende haardvuur. Hij vindt overigens dat je met je dierbaren minstens net zo zorgvuldig moet omgaan als met je klanten. Of het nou gaat om zijn twee zoons van 16 en 14, of zijn echtgenote die een intensieve baan heeft als huisarts. Behalve dat Erik ze al zijn liefde geeft; benadert hij ze in zekere zin ook professioneel: “Waarom zou je bij je vrouw wel te laat mogen komen zonder dat je dat even meldt, en bij een klant niet? Het antwoord dat ik dan vaak krijg is dat te laat komen bij je vrouw geen gevolgen zou hebben en bij een klant wel. Maar die consequenties zijn er wel degelijk. Als je respectloos gedrag vertoont naar je dierbaren, ontstaat er verwijdering, ook al verloopt dat misschien sluipend.

Als je je naasten in positieve zin als klanten behandelt, gaat je wereld er heel anders uit zien. Een van de dingen die je bij klanten doet, is aandacht geven. Maar hoeveel tijd neem je om serieus gesprekken te voeren en aandachtig te luisteren naar je vrienden en je geliefden? We zijn zo met allerlei onzin bezig dat we geen tijd meer nemen voor elkaar. Vier eens een avond zonder tv, zonder social media en zonder computer. En besteed echte aandacht aan elkaar. Dat kan ook al door met elkaar een ouderwets bordspel te spelen. Is veel intiemer dan met zijn allen voor de televisie hangen met de smartphone in de hand. Tijdens de coaching die ik geef, leer ik mensen in dit kader ook grenzen te stellen op hun werk, zodat de spanningen niet oplopen die anders misschien thuis afgereageerd zouden worden. Dat is vaak namelijk een oorzaak van een gebrek aan aandacht voor je naasten.” 

Stappen maken
Erik geniet het meest in zijn werk als hij ziet dat mensen stappen maken. “Ik kijk graag met mensen wat echt belangrijk voor ze is zodat ze daar op kunnen focussen en er naar kunnen handelen. Ik zeg wel wat ik vind. Dat kan confronterend zijn, maar iets is alleen confronterend als je er wat in herkent. Dan schuurt het. Je hoeft het ook niet met me mee eens te zijn, maar die confrontatie zorgt er wel voor dat je er over na gaat denken. Ik daag mensen dan uit het dan in elk geval één keer anders te doen. Vaak geeft dat de inspiratie om zaken succesvol over een andere boeg te gooien op een manier die past bij je eigen authenticiteit.”

Erik Brakké
Maarnse Grindweg 38
3953 LW Maarsbergen

0343 - 41 72 94

06 - 23 62 64 28
info@brakke.nl